De Nederlandse stichting Right to Consumer Justice krijgt in de juridische strijd tegen techgigant Apple hulp van een succesvol team Amerikaanse advocaten.

Het team van managing director Steve Berman van Hagens Berman EMEA trof onlangs namens Amerikaanse consumenten een schikking van 97 miljoen dollar met Apple in een zaak over reparatiegarantie en sluit zich nu aan bij de Nederlandse stichting.

Apple wordt door de stichting Right to Consumer Justice beschuldigd van machtsmisbruik en pestgedrag. Door een hoge commissie van 30 procent te vragen aan app-ontwikkelaars op iedere verkoop van iOS-apps of in-app-producten wordt de prijs voor Nederlandse consumenten opgedreven. Ook worden ontwikkelaars gedwongen het eigen betalingssysteem van Apple te gebruiken, terwijl er volgens de stichting goedkopere alternatieven zijn.

“We putten in deze Nederlandse zaak uit de ervaring en staat van dienst van Hagens Berman”, zegt hoofdadvocaat Christoph Jeloschek van Right to Consumer Justice over de samenwerking met de Amerikanen. “Hun successen werden bereikt door grote hoeveelheden documenten en transactiedata van Apple te analyseren en het bestuur van Apple te ondervragen als getuige, waaronder bestuursvoorzitter Tim Cook.”

Naast de zaak over reparatiegarantie trof Berman in 2016 ook een schikking van 560 miljoen dollar met Apple en verschillende uitgeverijen wegens illegale prijsafspraken voor e-books.

Dagvaarding

De stichting Right to Consumer Justice stuurde in mei 2021 een brief naar Apple waarin de vermeende mededingingsovertredingen aan de kaak werden gesteld, maar daar heeft het techbedrijf niet op gereageerd.

In oktober vorig jaar werd Apple vervolgens gedagvaard: "We vertrouwen erop dat we een rechtvaardige oplossing kunnen vinden voor de vele app-ontwikkelaars die schade hebben ondervonden van deze grove marktverstoring van de iOS-appmarkt en de verkoop van in-app-producten in de Nederlandse App Store", zegt Jeloschek. "Hetzelfde geldt voor Nederlandse consumenten die te veel hebben betaald voor deze diensten en producten."

Apple ligt onder vuur in Nederland

Onlangs legde de Nederlandse kartelwaakhond ACM al een boete op aan Apple, omdat de techreus traag is bij het integreren van alternatieve betaalmogelijkheden in de App Store. Softwareprogrammeurs beschuldigen Apple ervan ‘krankzinnige’ praktische barrières op te werpen voor het gebruik van andere betaaldiensten.

De stichting Right to Consumer Justice is niet de enige Nederlandse partij die de strijd aanbindt met Apple. Begin deze week werd bekend dat de Stichting App Stores Claims, met Alexander Klöpping als boegbeeld, een zaak is begonnen tegen Apple en Google vanwege "excessieve commissies".

Zowel Right to Consumer Justice als App Store Claims roept Nederlandse consumenten op zich bij hen te melden. Volgens het Financieele Dagblad zal de rechter uit moeten maken welke van de twee stichtingen een rechtszaak tegen Apple zal mogen voeren, zolang het niet voor die tijd tot schikkingen komt.

LEES OOK: Alexander Klöpping leidt stichting die €1 miljard claimt van Apple en Google